Malá zahrádka pro radost

V souladu s přírodou

Mangold

Mangold je možné sklízet od května až do zámrazu postupným otrháváním listů, srdíčko ponechat, listy postupně dorůstají. Pokud nevymrzne obrazí i v dalším roce. Případné květy je třeba hned odstranit.
Listy mangoldu je možné zpracovat jako špenát, např. na polévku (vařím podobně jako zelenočtvrteční, pro změnu na talíři posypu strouhaným sýrem a petrželkou), řapíky se nechají různě zapékat. Chutná je třeba omeleta (řapíky krátce podusit na pánvi, zalít rozkvedlanými vejci s trochou vody, hotové posypat pórkem). Mladé listy jsou vhodné do salátu.

sklizeň mangoldu nakrájené listové čepele mangoldu mangoldová polévka se sýrem řapíky mangoldu nakrájené řapíky mangoldu vaječná omeleta s mangoldem
Podrobné informace o zpracování mangoldu naleznete zde: https://www.kucharkaprodceru.cz/mangold-recepty/