Malá zahrádka pro radost

V souladu s přírodou

Jahody

Červen je měsíc jahod. Připravuji z nich koktejl, mraženou dřeň, knedlíky, případně džem.
Letos jsem jim moc péče nevěnovala, velkou úrodu tedy nečekám, ale na koktejl to stačí. Nejvíce mi chutná z kefíru tibetské houby, ale i z mléka s přídavkem jogurtu. Stačí přidat trochu cukru, rozmixovat a lahůdka je hotová.
Na dřeň rozmixuju jen samotné jahody s cukrem a zamrazím. Později se nechá sníst buď samotná jako nanuk nebo rozmrazit a použít na koktejl, případně s ní polít knedlíky.
Na knedlíky a dřeň už jsem nakoupila jahody na trhu, je třeba také podpořit lokální zemědělce.

Recept na knedlíky:
250 g tvarohu ve vaničce
100 g Hery nebo másla
2 vejce
550 g hrubé mouky
200 g špaldové mouky
špetka soli
125 g mléka
jahody

Postup:
Tvaroh utřít s vejcem a tukem, přidat mouku, sůl, mléko a vypracovat vláčné těsto. Utvořit válečky, nakrájet, naplnit jahodami. Knedlíky vhodit do
vroucí vody a vařit dokud nevyplavou, tj. asi 7 minut.
Podávat s máslem a moučkovým cukrem nebo s kysanou smetanou a jahodovou dření. (snědeno dříve než jsem stačila vyfotit)

domácí jahody a koktejl
domácí jahody a koktejl
příprava jahodových knedlíků
příprava jahodových knedlíků