Malá zahrádka pro radost

V souladu s přírodou

Džem z aronie (černého jeřábu)

1.5 kg aronie
0.5 kg cukru
15 g citrusového pektinu
6 hřebíčků
1 vrchovatá lžička skořice

Postup:
Nejprve si vysterilizovat sklenice a víčka a připravit k plotně spolu s nálevkou a naběračkou. Džem se bude plnit do sklenic za horka.
Opláchnout aronii, dát do hrnce, přidat polovinu cukru, hřebíček, trošku vody, aby se nepřichytlo než aronie pustí šťávu a za občasného míchání vařit asi 20 minut do změknutí.
Mezitím do druhé poloviny cukru zamíchat pektin.
Aronii v hrnci rozmačkat šťouchadlem na brambory, pomalu přisypat cukr s pektinem a ještě asi 5 minut povařit. Ke konci varu přidat skořici, zamíchat a rovnou z plotny (sporák nevypínat) plnit do sklenic a ihned zavírat víčkem, aby džem během plnění nevychladl a víčko se chytlo.
Sterilace pak už není třeba, ve spíži vydrží dlouho a nekazí se, po otevření uchovávat v lednici.
Tento džem má takovou zvláštní surovou chuť, nemusí chutnat každému. Na palačinky bych ho nedala (tam používám džemy z kyselého ovoce), ale na rohlík s máslem je vynikající.

aronie aronie s polovinou cukru

hotový džem