V souladu s přírodou
Nejvyšší čas zkontrolovat a vytřídit dýně. Skladované v suchu při pokojové teplotě vydrží sice dlouho, ale ne neomezeně. Dnes zpracuji oranžová Hokaida. Zelená mají silnou slupku, proto je mohu postupně zpracovávat až do jara.
Postup: Dýně oloupat, odstranit vnitřek se semeny, nakrájet na kousky. Dát do hlubokého plechu, trochu podlít vodou a péci do změknutí (asi hodinu). Pak rozmixovat. Možno zamrazit (to je na jistotu, pokud je místo) nebo zavařit do skleniček (doporučovaná sterilace 20 minut při 80 °C se mi moc nepodařila, část sklenic ve spíži se brzy zkazila a vytekla; vzhledem k tomu, že se jedná o zeleninu v nekyselém nálevu je vhodné použít opakovanou sterilaci – v další várce jsem zkusila sterilovat 30 minut za varu a po 24 hodinách znovu, tak uvidíme, jak to dopadne) něco hned použít, např. jako náplň na koláč. Pyré se hodí jako přídavek do bramborové kaše, do lívanců, polévek apod.