Malá zahrádka pro radost

V souladu s přírodou

Ačokča (paprikookurka)

Plodina nenáročná na pěstování - stačí ji vyset začátkem května na slunný záhonek s dostatkem živin, poskytnout oporu na popínání a pak už jen pravidelně zalévat a od konce července sklízet mladé plody. I přerostlé jsou vhodné ke konzumaci, ale je třeba z nich odstranit tvrdá semena.

ačokča pnoucí se po topinamburu plod ačokči sklizeň ačokči

Ačokča se nechá jíst samotná za syrova, ale je nevýrazné chuti a proto je lepší v kombinaci s jinou zeleninou, kde může nahradit okurky i papriky. Výborná je např. v šopském salátu (ve směsi s rajčaty, balkánským sýrem, troškou oleje a cibulovou natí). Také třeba nakrájená na chlebu s pomazánkovým máslem nebo nějakou pomazánkou.
Chutná je i jako přídavek do leča nebo polévek (stačí jen krátce povařit).

šopský salát chléb s ačokčou